Hvordan vælger man den rigtige fagforening til studerende?

Som studerende kan det være svært at vide, hvilken fagforening der passer til dig. Uanset om du ønsker at blive medlem af nød eller blot fordi du ønsker den støtte, sikkerhed og beskyttelse, der følger med at være en del af en fagforening, er det vigtigt at vælge den rigtige til dine behov. Med så mange forskellige fagforeninger til rådighed, er det vigtigt at forstå, hvilke funktioner hver enkelt tilbyder, og hvordan de kan gavne dig som studerende.

Hvad er en fagforening?

En fagforening er en organisation, hvis formål er at varetage interesserne for sine medlemmer, som ofte er ansatte i en bestemt branche. I nogle tilfælde inden for et bestemt fag. Og i nyere tilfælde er det faktisk irelevant, da alle medlemmer er velkomne.

 

Fagforeningens hovedformål er at beskytte og fremme rettighederne og fordelene for medlemmerne i arbejde. Hvis du for eksempel søger job, kan din fagforening hjælpe med at rådgive om, hvordan du søger job eller forhandler dig om bedre løn og vilkår. Især det sidste.

 

Fagforeninger tilbyder også støtte til andre områder såsom sygesikring, pensioner og retssager, der kan opstå som følge af problemer på arbejdspladsen. De passer typisk på deres medlemmers velfærd ved at lobbye politikere i retning af at ændre loven, så den fordelagtig for deres medlemmer.

 

Hvorfor er det vigtigt at være medlem af en fagforening?

At have en fagforening kan være uhyre gavnlig for alle, der arbejder, også selvom du blot er studerende. Fagforeninger hjælper med at forhandle med arbejdsgivere om løn- og arbejdsvilkår, noget som er virkelig svært at gøre som enkeltperson uden støtte. Studerende bør især overveje at melde sig ind i en fagforening; de tilbyder ofte særlige tilbud til yngre medlemmer, herunder juridisk bistand og andre støttetjenester.På den måde står du aldrig alene.

 

At være med i en fagforening betyder også, at lønningerne er mere sikre; fagforeninger har mulighed for at garantere bestemte lønniveauer og jobsikkerhed, som enkeltpersoner måske ikke er i stand til at forhandle på egen hånd. At have en fagforening sikrer, at alle arbejdere får de samme vilkår og betingelser over hele linjen – det handler ikke kun om højere løn, men om at have fair arbejdsmetoder for alle involverede.

 

Sådan vælger du den rette fagforening som studerende

Hvis du er studerende, kan det være en kompliceret proces at vælge den rigtige fagforening.

 

Når du skal vælge en fagforening, er det værd at se nærmere på, om de også tilbyder A-kasse, da dette vil være en af de største faktorer, når du søger job. Herignnem får du nemlig dagpenge som jobsøgende.

 

Mange fagforeninger kombineret med A-kasser udbetaler dagpenge til medlemmer, hvis de bliver arbejdsløse, og det er meget vigtigt for studerende, hvis de bliver uddannet uden at have et arbejde.

 

Derudover tilbyder nogle fagforeninger gratis medlemskab til studerende, og det gør de også til A-kassen. Derfor skal du se efter kombinerede fagforeninger og A-kasser, der gør netop det, når du leder efter en fagforening for studerende.

 

Det er også værd at overveje, om din valgte fagforening repræsenterer en bestemt branche eller sektor, som kan være til gavn for dig professionelt i fremtiden. Hvis ikke, så kan du vælge en fagforening, der favner bredt og er for alle.